HUTSIM-peli
HUTSIM-peli on sovitettu Helsingin liikennevaloristeykseen
63 Mannerheimintie / Korppaanmäentie

HUTSIM-peli

Hämeenlinnanväylältä Mannerheimintielle tulvii joka aamu tuhansia autoja kohti Helsingin keskustaa. Korpaanmäen liikennevaloristeys on liikenteen pullonkaula. Sinun vuorosi on nyt yritää saada liikenne kulkemaan sujuvasti risteyksen läpi. Äläkä unohda ratikoita, ne kuljettavat 100 matkustajaa kerralla eli yhtä paljon väkeä kuin kolmen minuutin pituinen autojono. Ja muista - Klaude-kopteri tähyilee koko ajan taivaalta ja kertoo heti kaikelle kansalle, jos epäonnistut.

Mikä on HUTSIM-peli

HUTSIM-peli pohjautuu Teknillisen korkeakoulun liikennelaboratorion kehittämään HUTSIM-liikennesimulaattoriin. HUTSIM-peli on siitä muokattu erityisesti lapsille tarkoitettu peli, jossa voi kokeilla liikennevalojen ohjausta. Se kertoo myös, miten hyvin ohjaus sujuu; saatko liikennevalot pelaamaan paremmin kuin kaverisi tai peräti paremmin kuin liikennevalosuunnittelija.

HUTSIM-peliä käytettiin aikanaan liikenteenohjauskeskuksen avoimien ovien tapahtumissa, joita järjestettiin Helsinki-päivinä lähes yli 15 vuoden ajan. Viimeinen tapahtuma oli vuonna 2008. Lapsilla oli mahdollisuus pelata HUTSIM-peliä ja vanhemmilla keskustella liikenteenohjauskeskuksen henkilökunnan kanssa Helsingin liikenneasioista, lähinnä kuitenkin liikennevaloista ja liikenteenohjauksesta. Tapahtumat olivat hyvin suosittuja ja parhaimpinä päivunä keskuksessa vieraili yli 300 henkeä.

Miten noudat HUTSIM-pelin

HUTSIM-peli on 1990-luvulta peräisin oleva vanha DOS-ohjelma. Se ei välttämättä toimi kaikissa uusimmissa Windows-versioissa.

HUTSIM toimii Windows-versiossa XP ja 7. Windows-7:ssa se toimii vain DOS-ikkunassa (kts alla). Sen sijaan se ei toimi 64-bittisten Windows-versioiden kanssa (päivitetty 20.1.2015)

Asenna ohjelma seuraavasti:

  1. Nouda pakattu tiedosto HUTSIM-peli.zip
  2. Pura paketista kaikki tiedostot samaan kansioon
  3. Näpäytä tiedostoa KISA.BAT ja aloita liikennevalojen ohjaus
  4. Voit katkaista pelin koska tahansa näppäimellä F4. Ohjelma pyytää katkaisuun varmistuksen Y/N. Vastaa painamalla näppäintä Y.

HUOM HUTSIM-peli toimii koko kuvaruudulla. Parempi olisi käyttää erillistä DOS-ikkunaa, jolloin ohjelman toiminta on varmempaa. Lisäksi DOS-ikkunassa peli toimii myös uudemmissa Windows-versiossa. DOS-ikkunointiohjelman DOSBox voit noutaa vapaasti ohjelman verkkosivuilta esimerkiksi osoitteesta www.download.fi. Ohjelmasta näyttää olevan saatavissa myös suomenkielinen versio. Ohjelman voi ladata myös osoitteesta www.dosbox.com.

Miltä simulointi näyttää

Edessäsi on Mannerheimintien ja Korpaanmäentien risteyksen liikennevalot. Liikenne Mannerheimintietä keskustaan kulkee ruudun poikki vasemmalta oikealle. Liikennevalot on esitetty värillisillä palloilla, jotka kuvaavat ajosuunnan valo-opastimia. Aluksi pallot ovat keltaisia - valot ovat vilkulla, mutta muuttuvat sitten kaikki punaisiksi - valojen alkupunainen jakso.

Liikenne tulee risteykseen automaattisesti. Se esitetään pienillä mustilla laatikoilla. Henkilöautot ovat lyhyitä laatikoita, bussit ja kuorma-autot vähän pitempiä laatikoita ja ratikat pitkiä laatikoita, jotka taipuvat kuten nivelratikat.

HUTSIM-pelin käyttöliittymä
HUTSIM-peli käynnissä, Kympin ratikka on juuri kääntynyt
Korppaanmäentieltä oikealle Mannerheimintielle

HUTSIM-pelin liikenne kulkee täsmälleen samalla tavalla kuin todellisuudessakin. Tämä on aikanaan tieteellisesti osoitettu. Autot liikkuvat vapaasti, pysähtyvät jonoon ja kun vihreä valo syttyy, lähtevät liikkeelle yksi toisensa jälkeen. Joskus auto saattaa ajaa vasten keltaista valoa, koska se valon vaihtuessa on jo niin lähellä pysäytysviivaa, ettei se enää kykene pysähtymään - ihan niinkuin oikeassa liikenteessä.

Simuloinnin aikana HUTSIM kerää koko ajan tietoja autojen liikkumisesta ja laskee niiden perusteella liikenteelle aihetuvat viivytykset ja pysähdykset.

Risteykseen tulee liikennettä vajaan kolmen minuutin ajan. Tämän jälkeen liikenne päättyy, mutta peli jatkuu, kunnes kaikki autot ja ratikat ovat päässeet risteyksen läpi. Siihen menee taidoistasi riippuen vielä pari minuuttia.

Miten ohjaat liikennettä

Liikennevaloja ohjataan numeronäppäimillä 1-9. Kukin näppäin ohjaa yhden ajosuunnan opastinta. Ajosuuntien numerot on merkitty opastimen viereen mustalla numerolla. Ajosuunnat ovat seuraavat:

  1. Mannerheimintie maalle
  2. Mannerheimintie keskustaan
  3. Mannerheimintie maalle vasemmalle RATIKAT
  4. Korppaanmäentie oikeaan RATIKAT
  5. Mannerheimintie maalle VASEMMALLE
  6. Mannerheimintiie keskustaan VASEMMALLE
  7. Korppaanmäentie
  8. Koroistentie
  9. Koroistentie OIKEAAN

Huomaa, että numero värillisen opastimen keskellä ei ole ajosuunnan numero, vaan se liittyy HUTSIMin sisäiseen liikennevalotekniseen toimintaan. Se kuvaa liikennevalo-opastimen liikennevaloteknistä tilaa. Lisää tietoja näistä numeroista löytyy esimerkiksi täältä.

Numeronäpäintä painamalla saat siihen liittyvän ajosuunnan opastimen vaihtumaan vihreäksi. Muistithan, että suunnan vihreäksi tulo kestää 5-7 sekuntia eli suoja-ajan verran, koska ensin on suunnan kanssa eriaikaisten ajosuuntien vaihduttava punaiseksi.

Voit ohjata valoja missä järjestyksessä tahansa. Kuitenkin parhaan tuloksen saavutat siten, että toimit mielestäsi sopivan säännöllisen järjestyksen mukaisesti - näin oikeat liikennevalotkin toimivat. Muista antaa ratikalle etuuksia, sillä kuljettaahan se kuitenkin paljon enemmän matkustajia kuin henkilöauto.

Mitä muuta näet ruudulta

Ruudun yläosassa on tietoja käynnissä olevasta simuloinnista. Ikkunoissa Hour, Mi. ja Sec. on simulointiaika eli miten pitkään peli on jatkunut. Ikkunassa F.In on risteykseen tulleet ajoneuvot, ikkunassa F.Now kuvaruudulla par'aikaa olevat ajoneuvot sekä ikkunassa F.Out kuvaruudulta poistuneet ajoneuvot. Kaksi viimeistä laatikkoa kuvaavat simuloinnin tehoa (9 on paras) ja tietokoneen muistinkäyttöä.

HUTSIM-pelin tuloksia: liikenteen sujuvuus
HUTSIM-pelin tuloksia: liikenteen sujuvuus

Ruudun alaosassa ovat tiedot siitä, miten hyvin liikennevalojen ohjaus on sujunut. Ikkunassa Delay ovat viivytysten aiheuttamat liikennekustannukset ja ikkunassa Stop vastaavat pysähdysten aiheuttamat kustannukset. Ikkunassa O-zone on onnettomuusriskin kustannukset eli se kertoo, miten usein liikennevalot ovat vaihtuneet keltaisiksi tilanteessa, jossa auto on niin lähellä risteystä, että sen on vaikea pysähtyä ennen valojen vaihtumista punaiseksi. Vasemmalla olevassa ikkunassa Total Cost ovat yhteenlasketut liikennekustannukset.

HUTSIM-pelin tuloksia: liikenteen kustannukset
HUTSIM-pelin tuloksia: liikenteen kustannukset

Kustannukset on laskettu Ruotsin kruunuina. Tämä juontaa juurensa siitä, että HUTSIM-peli julkistettiin ensi kerran pohjoismaisten liikennevalosuunnittelijoiden tapaamisessa Göteborgissa 1990-luvulla. Siellä vapaamuotoisessa iltatilaísuudessa taisi useampikin kokellla, kuka olisi pohjoismaiden mestari liikennevalojen ohjauksessa.

Parhaat saavutukset liikkuivat siellä 30-40 kruunun tienoilla. Ensikertalainen, joka pääsee alle 100 kruunun, voi olla tyytyväinen taitoihinsa liikennevalojen ohjaajana.

Kiitokset

Kiitokset tekniikan tohtori Iisakki Kososelle, joka ystävällisesti antoi luvan julkaista tämän ohjelmoimansa HUTSIM-demoversion vapaasti kaikkien käyttöön.