HUTSIM sopii hankalienkin risteysten simulointiin.Kuvassa
Mannerheimintien ja Korppaanmäentien risteyksen
HUTSIM-liikennesimulaatiomalli.
HUTSIM - liikennesimulaattori
HUTSIM on Aalto-yliopiston liikennelaboratoriossa kehitetty professori Matti Pursulan johdolla kehitetty liikennesimulaattori. Sen tekijä oli TkT Iisakki Kosonen. Helsingissä simulaattoria käytettiin 1990-luvulla tärkeiden ja monimutkaisten liikennejärjestelyiden suunnitteluun ja simulointiin. HUTSIM oli aikanaan laajalti tunnettu liikennesimulaattori ja sillä oli runsaasti käyttäjiä eri puolilla maailmaa.
HUTSIM-simulaattorista on olemassa myös peliversio, jolla monet lapset kuvittelivat ohjaavansa liikennevaloja liikenteenohjauskeskuksen avoimien ovien päivinä.
Mikä on HUTSIM
HUTSIM on liikennevalosimulaattori, jolla voidaan tutkia etukäteen erilaisten liikennejärjestelyjen toimintaa. Vaihtoehtoisia suunnitelmia voidaan vertailla keskenään ja siten etsiä niistä liikenteellisesti paras.
HUTSIM perustuu liikenteen mikroskooppiseen simulointiin. Sen liikennemalli kuvaa autojen liikkeen ja keskinäisen vuorovaikutuksen niin jonoissa kuin kaistanvaihdoissa sekä myös liikennevaloissa ja muussa liikenteenohjauksessa. Malli laskee liikenteen toimivuutta kuvaavia suureita kuten viivytykset, pysähdykset ja polttoaineenkulutuksen.
Liikennesimulaattori HUTSIM oli alunperin tarkoitettu liikenteen simulointiin liikennevaloristeyksissä. Ohjelman uudemmilla versioilla voitiin simuloita myös muita liikennejärjestelyjä kuten liikenneympyröitä ja moottoritieliittymiä.
Käyttökohteita
HUTSIM -simulointi on parhaimmillaan monimutkaisissa liikennejärjestelyissä, joista seuraavassa muutamia esimerkkejä.
Manneheimintien eteläpää
Mannerheimintien eteläpäähän uusi liikennesuunnitelma käynnisti aikanaan vilkaan julkisen keskustelun. Suunnitelman mukaan autoliikenteen kaistat tulisivat vähenemäänt Erottajan ja Kiasman välillä kolmesta kahteen molemmissa ajosuunnissa.
Simulointi osoitti, ettei kaistojen vähennys aiheuta ruuhkia. Kaistat poistettiin ja tilalle istutetiin puita ja rakennettiin pyörätie.
HUTSIM-mallitus: Mannerheimintien eteläpään kaistat
Helsinki-Areena
Uuden suurjäähallin yleisötilaisuuksien epäiltiin aiheuttavan ruuhkia viereiselle Hakamäentielle, silloin kun hallin sisäänmeno- tai poistumisliikenne osuisivat ruuhka-ajoille.
Simulointi osoitti, että liikennejärjestelyiden krittisin paikka tulisi olemaan hallin pysäköintialueen puomijärjestely; puomeista läpipääsevä liikenne purkautuisi kyllä kohtuullisella jonotuksella muun liikenteen sekaan. Sittemmin puomien käytöstä luovuttiin. Tärkein syy ruukien välttämiselle oli kuitenkin joukkoliikenteen ennakoitua merkittävämpi käyttö suurten yleisötilaisuuksien aikana.
HUTSIM-mallitus: Helsinki-areena
BEPOLITE-polkupyörävalot
Keskustan pyöräteiden lisääntyessä myös pyöräilijöiden valo-ohjausta oli kehitettävä. Syntyi uusi valo-ohjausperiaate BEPOLITE.Simulointi osoitti, että BEPOLITE-valo-ohjaus vähentäisi pyöräilijöiden odotusaikoja tavanomaiseen valo-ohjaukseen verrattuna, myös silloin kun jalankulkijoita oli runsaasti kuten Kauppatorilla lounasaikaan.
HUTSIM-mallitus: BePolite - polkupyörien liikennevalot
Joukkoliikenne-etuuksien vaikutus
Raitiovaunut saavat liikennevaloissa etuuksia, jotta niiden kulku olisi sujuvampaa.
Simulointi osoitti, että raitiovaunujen liikennevaloetuudet hidastavatt muuta liikennettä keskimäärin 0.5-2%, joskin hetkellisesti haitta voi olla yhtä autoa kohden suurempi. Toisaalta taas osa liikenteestä kuten raitiovaunun kanssa samaan suuntaan kulkeva liikenne hyötyy etuuksista.
HUTSIM-mallitus: Joukkoliikenteen etuudet
Bulevardin pysäkit
Raitiokiskojen uusinta tulevaisuudessa antaa mahdollisuuden leventää Bulevardin jalkakäytäviä. Levennys estäisi muuta liikennettä ohittamasta pysäkillä olevaa raitiovaunua tai bussia.
Simulointi osoitti, että liikennevalojen avulla ohitustarve vähenisi niin paljon, ettei ohitusmahdollisuuden puuttuminen tulisi käytännössä haittaamaan muuta liikennettä.
HUTSIM-mallitus: Bulevardin pysäkit
Keskustatunneli
Keskustatunneli on Länsiväylältä Sörnäisten Rantatielle suunniteltu väylä, jolta on yhteydet keskustan katuverkkoon ja pysäköintilaitoksiin. Simuloinnin avulla tutkittiin liikenteen sujuvuutta, jos väylän liittymät tunnelissa olisivat valo-ohjattuja, liikenneympyröitä tai ramppiliittymiä. Simulointi osoitti, että käytännössä vain rampit olisivat mahdollisia.
HHUTSIM-mallitus: Keskustatunneli
Katso lisää HUTSIM -sivuilta:
SIVUSTOT EIVÄT ENÄÄ OLE KÄYTÖSSÄ
- HUTSIM-julkaisuja (suomeksi) ja englanniksi
- Aalto-yliopiston sivut liikennesimuloinnista
- Vanhat HUTSIM-sivut 1990-luvulta (englanniksi)
- Digitraffic-sivuston HUTSIM sivu (englanniksi)
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL valitsi 1.11.2001 liikenteen simulointiohjelman HUTSIM vuoden 2001 Rakennusinsinöörityöksi.
HUTSIM -ohjelman on kehittänyt teknillisen korkeakoulun liikennelaboratorion työryhmä professori Matti Pursulan johdolla. Työryhmä jäsenet: TkT Iisakki Kosonen (HUTSIM toteutus, DI Matti Kokkinen (simulointi) ja DI Kari Sane (liikennevalo-ohjaus).
HUTSIMin kehitystyö alkoi vuonna 1989. Ohjelma on ollut käytössä lähes 30 maassa, eniten yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Asiasta lisää Helsingin Sanomien 2.11.2001 verkkoliitteessä.
Kokeile itse
Mannerheimintien ja Korppaanmäentien risteys
Voit kokeilla, miten Sinulta sujuu liikennevalojen ohjaus Mannerheimintien ja Korppaanmäentien risteyksessä. Lue pelin asentamisen ja käytön ohjeet.
Toisenlainen HUTSIM-peli Leicesteristä
Nouda toisenlainen HUTSIM-peli Leicesterin kaupungin sivuilta ja käynnistä ohjelma. Ohjeet ovat tiedostossa README.TXT ja GAMEINSTR.TXT (sivut ladattavissä viimeksi 13.10.2012).
Kopioi kaikki tiedostot samaan kansioon ja käynnistä näpäyttämällä tiedostoa game.bat. Lopeta ohjelma näppäimellä F4. Näppäin F1 aloittaa ohjelman uudestaan.
Ohjeesta poiketen Sinulla on käytettävissä vain näppäimet 1 ja 2. Ohjelma kestää 10 minuuttia ellet muuta sen kestoaikaa tiedostoon game.ini riville 122 TimeMin.