FTC-12000 Töölö -tietokoneen ristikytkentäkaapit purettu
FTC-12000 TÖÖLÖ tietokoneen ristikytkentäkaappien
kuoret ovat enää jäljellä. Niiden kautta jopa 600 säikeiset
kaapelit siirsivät tietoja keskustietokoneeseen.

Liikennevalotietokone museoon

Nervanderinpuistikon liikennevalokeskuksessa tapahtui 1990-luvulla paha vesivahinko. Tietokonehuoneen lattialla oli puolen metrin kerros vettä. Ikävä tapahtuma käynnisti työketjun, joka johti kahden tietokoneen siirtoon.

Tapahtui vesivahinko

Nervanderinkadun alla ollut vesijohtoputki rikkoutui 4.8.1993 ja vesi pääsi purkautumaan pohjavesikaivon kautta Nervanderinpuistikon kalliosuojassa oleviin tietokonetiloihin. Lattialla ole puolen metrin kerros vettä. Sen seurauksena läntisen kantakaupungin liikennevaloja ohjannut tietokone lopetti toimintansa ja valot kytkeytyivät keltavilkulle.

Vesivuodot korjattiin, mutta sen jälkeen silloin tällöin pohjavesi huolimatta automaattisesti käynnistyvästä pohjavesipumpustai valui sisälle uhaten liikennevalolaitteiden toimintaa. Eräänäkin kesänä vesi pääsi nousemaan viiden sentin päähän laitteiden alareunasta, mutta silloinkin vedentulo lakkasi ennen kuin pahoja vaurioita ehti tapahtua.

Vesivuoto nousi yli portaiden alimman askeleen
Vesi nousi yli alimman portaan. Silloin
tietokonekaapeissa olevat virransyöttöyksiköt
olivat vaarassa.

Asialle oli tehtävä jotain. Liikennevalokeskuksen yläkerrassa olevasta vanhasta akkuhuoneesta, varastosta sekä keittiöstä syntyi mainio tila, johon nykyiset tietokonelaitteet siirrettiin - ennen tietokonejärjestelmä vaati monen kaappirivin kokoisen tilan, mutta nykyinen tietokone tarvitsee tilaa enää parin kotikomeron verran.

Syyskuun alkuviikoilla vuonna 2005 tietokoneet ETC-Keskusta ja ETC-Töölö muuttivat yläkertaan. Risteyskaapeloinnin päätekehikko nostettiin yhtenä kappaleena lattian läpi, jolloin vältyttiin tuhansien uusien kytkentöjen purulta ja liittämiseltä uudelleen.

Osa tietokonekaapeista
Osa tietokonekaapeista. Pääjärjestelmän ja varajärjestelmän
kaapistot on poistettu, jäljellä on enää muutamia ristikytkentäkaappeja
Uusi ristikytketäteline yläkerrassa
Yläkertaan rakennettu uusi ristikytkentäteline siististi paikallaan ja
kaapelinpäät huolellisesti kytkettyinä. Oikealla liikennevalojen
keskusohjauksen varakäyttölaite, joka myös tunnetaan
tuttavallisesti nimellään HelPSI

Liikennevalot toimivat koko viikon ajan varajärjestelmällä muutamaa vanhaa risteystä lukuun ottamatta. Viikon aikana olleen valtiovierailun takia poliisit joutuivat jalkautumaan risteyksiin asettamaan liikennevalot keltavilkulle - aivan kuten 1960-luvun alussa ennen tietokoneaikaa.

Vanha karttataulu
Vanha vuosina 1967-1983 käytössä ollut
liikennevalojen valvontakarttataulu. Jos oikein
tarkkaan karttaa katsoo, niin siitä voi vielä erottaa
legendaariset vihreät aallot Espalla, Fredalla ja
Lönkalla ...

Ja miten sitten kävi vanhan tietokoneen FTC-12000 TÖÖLÖ. Se sai arvoisensa lopun ja muutti Janakkalan tietokonemuseoon edustamaan aikansa suomalaista insinööritaitoa. Olihan laite koko maailman mittakaavassakin aikansa parhaita ja monipuolisimpia liikennevalojen keskusohjausjärjestelmiä, jonka kehittäminen oli hyvä esimerkki silloisen Fiskars Liikenne-elektroniikan ja Helsingin kaupungin liikennesuunnitteluosaston yhteistyöstä.

Vanha tietokone matkalla museoon
FTC-12000 TÖÖLÖ pääjärjestelmän keskusyksikkökaappi lähdössä
viimeiselle matkalle kohti Janakkalan tietokonemuseota