Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskus
Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskuksen ohjauspiste

Liikenteenohjauskeskus siirtyi Pasilaan

Helsingin kaupungin liikenteenohjauskeskuksen toiminta siirtyi 12.5.2009 Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskukseen. Uusi keskus ohjaa pääkaupunkiseudun kolmen kaupungin, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaikkia liikennevaloja ja ottaa vastaan liikennevaloja koskevat vikailmoitukset.

Pääkaupunkiseudun liikennevalojen ohjaus on keskitetty uuteen Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskukseen, joka toimii Itä-Pasilassa yhteisissä tiloissa Liikenneviraston Helsingin tieliikennekeskuksen kanssa.

Liikennevirasto, Helsingin poliisilaitos, Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit sekä Etelä-Suomen lääninhallituksen poliisiosasto solmivat vuoden 2009 lopussa sopimuksen Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskuksen perustamisesta.

Hietaniemenkadun liikenteenohjauskeskuksessa aikaisemmin toiminut Helsingin poliisilaitoksen henkilöstö jatkaa tehtäviään uudessa keskuksessa. Se ohjaa Helsingin liikennevalojen ohella nyt myös Espoon ja Vantaan liikennevaloja. Lisäksi teknisenä asiantuntijana keskuksessa on sähköinsinööri, joka on kolmen kaupungin yhteinen toimihenkilö.

Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskuksessa on ohjauspiste, jossa ovat kaupunkien liikennevalojen ohjauslaitteet. Käytettävissä ovat Helsingin keskustan noin 30 liikennekameraa sekä pääkaupunkiseudun muut liikennekamerat.

Liikennevalojen ohjaus samasta keskuksesta yksinkertaistaa valo-ohjausta yleisötilaisuuksien ja katutöiden aikana. Liikenteenhallintakeskus hoitaa valojen erikoisohjauksen ja keltavilkutuksen kuntarajoista riippumatta. Myös liikennevaloja koskevat viat ilmoitetaan tästä lähtien aina samaan puhelinnumeroon riippumatta siitä, minkä kaupungin alueella vialliset liikennevalot ovat.