SimTraffic malli Kauppatorilta
SIMTRAFFIC näyttää, miten liikenne sujuu Kauppatorin tienoilla

SYNCHRO

SYNCHRO on ameikkalainen tietokoneohjelmisto, joka sopii liikennevalojen ajoitusten suunnitteluun että liikennesuunnitelmien liikenteellisen toimivuuden testaukseen. Synchro on käytössä monissa Suomen kaupungeissa sekä monissa liikennesuunnittelualan konsulttitoimistoissa.

Mikä on SYNCHRO

SYNCHRO on amerikkalaisen yrityksen Trafficware tuottama liikennevalojen suunnittelu- ja animointiohjelma. Se sopii mainiosti myös kärkikolmiolla tai pysähtymispakolla varustettujen valo-ohjaamattomiin risteyksiin

SYNCHRON käyttöalue ulotuu yhdestä risteyksestä laajoihin liikenneverkkoihin asti.

SIMTRAFFIC on SYNCHROLLA mallinnettujen liikenneverkkojen animointiohjelma. Se näyttää selvästi, miten liikenne sujuu - pullonkaulat ja muut ruuhkapisteet eivät jää ilman huomiota.

Ennen SYNCHRON kokeiluversion saattoi imuroida ilmaiseksi Trafficwaren kotisivulta, mutta nykyään mahdollisuutta ei enää ole. Kotisivuilla on sen sijaan monenlaista muuta tietoa SYNCHROSTA ja SIMTRAFFICISTA

Esimerkkejä

SYNCHROA käytettiin Helsingissä vuosina 2000-2010 lähes kaikkien merkittävien liikennejärjestelyiden toiminnallisessa suunnittelussa. Tällaisia olivat esimerkiksi: 

  • Vuosaaren sataman sisääntulon liikennejärjestelyt
  • Kampin työmaan liikennejärjestelyt
  • Esplanadin ympäristön liikennevalot
  • Itäväylä Linnanherrantie - Niinisaarentie
  • Mechelininkadun eteläosa
  • Simonmäen liikennevalot

Tutustu itse SYNCHRON käyttöön esimerkillä Itäväylän liikennevalojen suunnittelusta. Esimerkki perustuu Synchron versioon 4.0, jota ei juuri enää käytetä. SYNCHRON periaatteet eivät kuitenkaan ole olennaisesti muuttuneet, joten esimerkkiä voi hyvin käyttää paremman puutteessa. Ainakin siitä saa hyvän käsityksen SYNCHRON toimintaperiaatteista.

Esimerkin työvaiheet 5 (verkon optinointi) ja 6 (liikenneanalyysi) puuttuvat esimerkistä toistaiseksi.