TAUSTAA

Liikenteenohjauskeskus 1980-luvulla

Kaikki ovat asiantuntijoita liikenteessä, erityisesti liikennevaloissa. Onhan punaisissa valoissa aikaa filosofoida sitä, miksi juuri minä joudun odottamaan kun toiset vaan huristelee vihreällä.

Liikennevalojen toiminta on kuin jäävuori - suurin osa siitä on visusti piilossa. Turvallisuuteen liittyvät asiat - miten liikennevalot ajoitetaan ja ennenkaikkea miten ajoitusta ei saa tehdä, ovat monelle tuiki tuntemattomia. Peruskoulussa opitaan punainen, keltainen sekä vihreä ja autokoulussa vielä pallo-opastimen ja nuoliopastimen ero. Siihen se sitten jääkin.

Asiaa ei tee yhtään helpommaksi sekään, että liikennevalot voivat toimia hyvin monella tavalla, varsinkin kun liikutaan kotikaupungin ulkopuolella - ulkomailla nähdyistä erikoisuuksista puhumattakaan.

Tarkoitukseni on kertoa liikennevaloista pintaa syvemmältä, erityisesti liikennevalojen uusista toimintatavoista. Kaikki "liikennevalouutuudet" ovat herättäneet keskustelua ja myös kritiikkiä. Aikaa myöten ne on kuitenkin käytännössä ja myös tutkimuksin hyviksi havaittu. Eipa edes tuttuja autojen vapaata oikeaan kääntymistä ja jalankulkijoiden vilkkuvihreää saatu aikanaan käyttöön ilman vastalauseita.


...viimeinen työpäiväni liikennesuunnitteluosastolla 1.12.2010

Aineisto on kertynyt työskenneltyäni Helsingin kaupungin liikennesuunnitteluosastolla vuosina 1974-2011 liikennnevalohin ja älykkäisiin liikennepalveluihin liittyvän suunnittelun, kehittämisen ja toteutuksen parissa.

Jos kysyttävää tai kommentoitavaa löytyy, vastaan mielelläni. Parhaimmat tai muuten mukavat kysymykset ja ajatukset julkaisen näillä sivuilla nimellä tai nimimerkillä, miten vain haluat.

Mutta älä kysy jokapäiväisistä liikennevalo-ongelmista, ne kuuluvat kaupunkien liikennevalojen kunnossapitäjille.

Kannelmäessä 1.12.2012
Kari Sane

Yhteystietoni:
etunimi.sukunimi@liikennevalot.info

PS. Kuva on liikenteenohjauskeskuksesta 1980-luvun puolivälin hujakoilta. Valvomohuoneen silloinen tilannekartta näkyy taustalla. Se jäi laatuaan viimeiseksi, sillä vuonna 2003 se korvattiin videonäytöllä. Samalla katosi jotain olennaista liikenteenohjauskeskuksen vuosikymmenien perinteestä.