Kauppatorin BePolite-valot
Kohtelias pyöräilijä Kauppatorin BePolite-valoissa odottaa, kunnes jalankulkijat ovat ylittäneet kadun

BePolite - polkupyörän ennakkovilkku

Aika-ajoin keltaisena vilkkuva polkupyörävalo Helsingin Kauppatorilla lyhentää pyöräilijöiden odotusaikaa punaisissa valoissa. Tällainen uusi liikennevalojen ohjaustapa tuntee lempinimen BePolite (Be polite = ole kohtelias).

Taustaa

BePolite on uudenaikainen polkupyörävalojen ohjaustapa, joka on kehitetty Helsingin keskustan pyöräteille. Sen ansiosta pyöräilijän ei tarvitse odottaa punaisissa valoissa yhtä pitkään kuin tavanomaisissa valoissa. BePolite eli polkupyörien ennakkovilkku ei ole mikään uusi "keksintö", sillä se tuli liikennevaloja koskevaan Liikenneministeriön liikennevaloasetukseen (1012/2001 §6:1) jo vuonna 2001. BePolite -valot ovat myös ainutlaatuiset maailmassa - toistaiseksi niitä ei ole käytössä muualla kuin Helsingissä.

Miten BePolite-valot toimivat

BePolite-valojen toimintajaksot
BePolite-valojen toimintajaksot

BePolite -valo-ohjauksen jaksokaaviossa polkupyöräilijöille näytetään jalankulkijan vihreän valon aikana keltaista vilkkuvaloa. Sen aikana polkupyöräilijät voivat lähteä liikkeelle erityistä varovaisuutta noudattaen ja samalla tarvittaessa väistäen suojatiellä kulkevia jalankulkijoita. BePolite-valo-ohjaus on siten epätäydellistä valo-ohjausta kuten Oiva ja Jokerivalot.

BePolite -valot tulivat ensi kerran käyttöön Helsingin Kauppatorilla vuonna 1996. Teknillisen korkeakoulun liikennelaboratorion tekemän tutkimuksen mukaan pyöräilijät ymmärsivät hyvin keltaisen vilkkuvalon merkityksen ja myös pääasiassa toimivat sen mukaan. Simulointitulokset osoittivat myös, että BePolite -valo-ohjaus vähentää selvästi polkupyöräilijöiden viivytyksiä tavanomaiseen valo-ohjaukseen verrattuna.

Missä BePolite-valoja voi käyttää

Erityisen hyvin BePolite-valot sopivat kolmihaararisteyksiin sekä suojateille jotka ovat muualla kuin risteyksessä . Myös nelihaararisteyksissä, joissa sivukadun liikenne on vähäistä, kannattaa käyttää BePolite-valoja.

BePolite-valo-ohjauksen käyttömahdollisuudet
BePolite-valo-ohjauksen käyttömahdollisuudet.

Helsingissä BePolite -valoja on Mannerheimintiellä, Asema-aukiolla, Kauppatorilla ja Helsinginkadulla, katso kartta.

BePolite-valoissa opastimien oikea sijoitus on erittäin tärkeää. Valoja lähestyvän pyöräilijän tulee voida ajoissa havaita suojatiellä kulkevat jalankulkijat. Tästä syystä autoille on aina merkittävä pysäytysviiva noin viisi metriä ennen suojatien etureunaa, jolloin punaisissa valoissa odottavat autot peitä pyöräilijän näkemää suojatielle.

Mikä ihmeen BePolite?

Bepolite -valojen kehittäminen liittyi aikanaan EU-projektiin ENTIRE, jonka aiheena oli liikenteen järkevä energiankäyttö. BePolite on lyhennys sanonnasta Bicycle Early Pass over the Stop Line Technique eli vapaasti käännettynä polkupyörä aikaisemmin liikkeelle liikennevaloissa tai vielä kuvaavammin polkupyörän paalupaikka. Viralliseksi suomenkieliseksi nimitykseksi on vakiintumassa polkupyörän ennakkovilkku.

BePolite maailmalla

BePolite on mainittu kanadalaisessa polkupyöräliikenteen suunnitteluoppaassa Traffic Signal Guidelines for Bicycles, sivulla 20 ja kuvassa 3.13 - final report TAC ATC 2004, 39 sivua ja neljä liitettä, yhteensä 83 sivua (.pdf 6 Mt).

BePolite-valot Mannerheimintiellä
BePolite-valot Mannerheimintiellä. Pyöräilijä saa ajaa suojatien ylitse keltaisella vilkkuvalolla. Jalankulkijoilla on silloin vihreä valo. Huomaa pyörätien kaksisuuntaisuus.