Unioninkadun ylittävä suojatie Kaisaniemenrannassa
Unioninkadun ylittävä suojatie Kaisaniemenrannassa on 20 metriä pitkä

Jalankulkijan suoja-aika

Leveiden katujen pitkillä korokkeettomilla suojateillä jalankulkijan ei tarvitse ehtiä kiinteän vihreän valon aikana ylittää koko katua. Vihreän valon jälkeen on suoja-aika, jonka aikana jalankulkija ehtii pois suojatieltä ennen autojen vihrän valon alkua.

Mikä on suoja-aika

Suoja-aika on jalankulkijan vihreän valon jälkeen tuleva "turvallisuusaika". Sen aikana ajoradalle kiinteällä vihreällä valolla astunut jalankulkija ehtii tavallisella kävelynopeudella ylittää turvallisesti koko kadun tai päästä seuraavalle välikorokkeelle ennen autojen vihreää valoa. Suoja-aika muodostuu kahdesta osasta: vilkkuvasta vihreästä ja punasuoja-ajasta.

Jalankulkijan suoja-ajan määrittely
Jalankulkijan suoja-ajan määrittely

Voisiko jalankulkijan vihreää pidentää

Jalankulkijan vihreää valoa ei voi pidentää vain suoja-aikaa lyhentämällä, koska silloin kiinteän vihreän valon lopussa kadun yli lähteneet jalankulkijat joutuisivat kiirehtimään ehtiäkseen pois suojatieltä ennen autojen liikkeellelähtöä.

Pelkän jalankulkuvihreän pidennys ilman suoja-ajan lyhennystä ei kannata, koska silloin jouduttaisiin vastaavasti pidentämään myös punaista aikaa. Ja se taas pidentäisi jalankulkijan odotusaikaa liikennevaloissa.

Jalankulkijan vihreän valon pidentäminen lyhentäisi myös vastaavalla määrällä suojatien poikki kulkevan liikenteen vihreää, jolloin liikenteen ruuhkautuminen ja pakokaasuhaittat kasvaisivat.

Miten jalankulkijan vihreä aika lasketaan

Alla olevassa kuvassa on esitetty jalankulkijan vihreän valon laskentatapa pitkillä korokkeettomilla suojateillä. Huomaa, että lasketatapa voi eri Suomen kaupungeissa poiketa seuraavassa esitetystä muutamalla sekunnilla paikallisten olosuhteiden mukaan.

Jalankulkijan suoja-ajan laskentatapa
Jalankulkijan suoja-ajan laskentatapa

Tavallisella 20 metriä leveällä kadulla jalankulkijan vihreä aika on 10 sekuntia. Sen jälkeen tuleva suoja-aika on 17 sekuntia. Suoja-ajasta 7 sekuntia on vilkkuvaa vihreää ja 10 sekuntia punasuoja-aikaa. Jalankulkijalla on siten käytetävissä koko kadun ylitykseen kaikkiaan 27 sekuntia.

Vihreän valon alussa liikkeelle lähtenyt jalankulkija ehtii tavallisella kävelynopeudella 1.2 m/s ylittää lähes koko kadun kiinteällä vihreällä valolla ja sitä seuraavalla vilkkuvihreällä.

Myös hitaasti 0.8 m/s kävelevä jalankulkija ehtii kadun ylitse ennenkuin autot pääsevät liikkeelle. Tämä 0.8 m/s nopeus yleensä riittää, sillä esimerkiksi laajan saksalaisen DEKRA-tutkimuksen mukaan 70-vuotiaiden keskimääräinen kävelynopeus kadunylityksessä on 1.0 m/s. Saman tutkimuksen mukaan 20-40 vuotiailla vastaava nopeus on 1.4 m/s.

Voisiko suoja-aika olla niin pitkä, että kaikki ehtisivät sen aikana kadun yli

Usein toivotaan, että jalankulkijan suoja-aika olisi niin pitkä, että jalankulkija ikään tai kuntoon katsomatta ehtisi sen aikana aina ylittää koko kadun. Vaikka periaatteessa tämä olisi mahdollista, niin käytännössä se johtaisi kuitenkin hankaliin tilanteisiin. Tästä esimerkki:

Jos 20 metrin pituisen suojatien vihreä aika ja suoja-aika määriteltäisiin sellaiselle jalankulkijalle, jonka kävelynopeus on 0.6 m/s, olisi vihreä aika 10 s ja suoja-aika 34 s. Se taas merkitsisi, että tavallisella nopeudella 1.5 m/s katua ylittävä jalankulkija kulkea kadun yli suoja-ajan aikana reilusti kaksi kertaa.

Tällainen suoja-ajan pidennys lisäisi punaista valoa vasten kulkemista. Suurin osa jalankulkijoista huomaisi ehtivänsä kadun ylitse vaivatta ennen autoja myös silloin kun punainen valo on palanut jo pitkään. Samalla myös suoja-ajan pidentämisen takia liikennevaloja noudattavien jalankulkijoiden odotusajat kasvaisivat melkoisesti.

Jalankulkijaopastin vaihtunut vihreäksi
Jalankulkijaopastin on
vihreänä - jalankulkijat ovat
lähteneet ylittämään katua
Jalankulkijaopastin vaihtunut punaiseksi
Jalankulkijaopastin vaihtunut
punaiseksi - jalankulkijat jatkavat
kadunylitystä suoja-ajan aikana

Entä kuljenko minä vasten punaista valoa, kun ylitän katua ja valo vaihtuu yht'äkkiä punaiseksi.

Et kulje, sillä jalankulkijan punaista valoa kulkeminen määräytyy sillä hetkellä kun jalankulkija astuu ajoradalle. Kyse on siis punaista valoa vasten kulkemisen aloittamisesta. Tieliikenneasetus sanookin asian hyvin selvästi:

Punainen valo [jalankulkijaopastimessa merkitsee], että jalankulkija ei saa astua ajoradalle, pyörätielle eikä raitiovaunukaistalle.

Kun jalankulkijan valo vaihtuu ylityksen aikana punaiseksi, jalankulkijan tulee jatkaa tavalliseen tapaan kulkuaan eteenpäin jalkakäytävälle tai seuraavalle korokkeelle. Sinne ehtii varmasti - siitä suoja-aika pitää huolen.