Pentti Vainiola liikenteenohjauskeskuksessa
Ylikonstaapeli Pentti Vainola työn ääressä
liikenteenohjauskeskuksessa 1990-luvun lopulla

Ylikonstaapeli Pentti Vainiola eläkkeelle

Helsingin poliisilaitoksen liikenne- ja erityispoliisin liikennevalojaoksen ylikonstaapeli Pentti Vainiola siirtyi eläkkeelle 4. heinäkuuta 2001. Pentti Vainiola oli keskeisiä henkilöitä liikenteenohjauskeskuksen toiminnan kehittyessä ja laajentuessa.

Ylikonstaapeli Pentti Vainiola on työskennellyt Helsingin kaupungin ja Helsingin poliisilaitoksen yhteisessä liikenteenohjauskeskuksessa sen perutamisesta vuodesta 1967 alkaen. Viimeiset 12 vuotta hän on ylikonstaapelina johtanut keskuksen toimintaa poliisin puolelta.

Pentti Vainiolan aikana liikenteenohjauskeskus uudistui perusteellisesti: liikennevalojen keskusvalvomosta kehittyi vähitellen aktiivinen liikenteenohjauskeskus, jonka toiminta erityisesti suurten yleisötilaisuuksien ja merkittävien kansainvälisen kokousten yhteydessä vaikutti monella tavoin Helsingin liikenteeseen.

Myös tuhansilla helsinkiläisillä - erityisesti Helsinki-päivinä - on ollut mahdollisuus kuulla Pentin havainnollisesti kertovan, miten poliisi ohjaa liikennevalojen avulla Helsingin liikennettä. Vielä 1960-luvulla toistasataa poliisimiestä vastasi taidokkain käsimerkein liikenteen sujumisesta lukemattomissa risteyksissä eri puolilla Helsinkiä.

Pentin ammattitaitoa arvostettiin laajalti. Monet kotimaiset ja ulkomaiset asiantuntijat, jotka vierailivat liikenteenohjauskeskuksessa, ovat kuulleet Pentiltä, kuinka tärkeää on liikenteen ohjauksen yhteistyö eri viranomaisten kesken.

Helsingin Liikenteenohjauskeskus onkin eräs harvoista keskuksista koko Euroopassa, jossa kaupungin ja poliisin henkilökunta työskentelee yhdessä ratkaistakseen liikenteen sujumisen päivittäisiä ongelmia.

Liikennevalojen keskusvalvomo 1970-luvulla
Liikennevalojen keskusvalvomo 1970-luvun alussa.
Pentti Vainiola päivystää.